Olyan sokan kértétek a kalácsom receptjét, hogy ezennel közzéteszem.

Íme:

"Nelly féle" Mézeskalács

25 dkg méz

10 dkg vaj

10 dkg cukor

ezeket összeolvasztjuk és kislángon addig kevergetjük, míg a cukor is teljesen elolvad.Amikor kihült, kb 40 fokosra, akkor belekeverünk

2 egész tojást és

1 sárgáját  és(a fehérjét félretesszük)

1/2 csomag mézes fűszerkeveréket. (a Kotányi a legjobb szerintem)

Egy csészényi lisztben elkeverünk 2 kissé púpozott teáskanál szódabikarbónát, majd a tojásos mézzel alaposan elkeverjük. Használhatjuk a robothép habverőjét! Ha simára kevertük, áttérünk a dagasztóra és annyi lisztet adagolunk a masszához, hogy jól formálható, nem ragadós "gyurma" állagú tésztát kapjunk. A gyúrást minden esetben kézzel fejezzük be! A Jó tésztának sima, egyenletes, zsírfényűnek kell lennie. Ekkor alaposan lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. 165-170 fokon aranyszínűre sütjük.  A sütéshez használjunk sütőpapírt!  A papírt használhatjuk többször is, minél "öregebb" a papír, annál biztosabb hogy nem ragadnak rá a kalácsok.

A díszítéshez a megmaradt tojásfehérjéből 40 grammot lemérünk, hozzáadunk 18-20 dkg porcukrot, egy púpozott teáskanál keményítőt és pár csepp ecetet. (kb 1 mokkáskanálnyi) Közepes fordulaton addig keverjük, míg kemény masszát kapunk, ami nem csöppen le a habverőről.  (Mivel a tojásfehérjék sűrűsége változó, javaslom, hogy 18 deka porcukorral kezdjük, majd ha szükséges adjunk még hozzá porcukrot. Tapasztalatom szerint, azonban 20 dg-nál több nem kell. Az ecettől fényesebb lesz a máz, emellett az ecetnek baktériumölő hatása is van, sőt stabilizálja a fehérjéket, így a mázunk hoszabb ideig megörzi állagát, s könnyebb dolgozni vele. Egyszerűbb a munka, ha egyszerre csak kismennyiséget teszünkünk a habzsákba!

 

Zselatinmáz:

1 csomag zselatint leáztatunk kb 1,5-2 dl hideg vízben. Amikor teljesen felszívta a vizet micróban felforrósítjuk, amig teljesen egynemű nem lesz. Amikor langyosra hült, ecsettel a kész, kisült kalácsokra kenjük. Ezt a mázat ételszínezékkel színezhetjük kedvünk szerint.

Jó munkát! :)

 

 

Terülő, vagy fedőmáz készítése

 

A fentiekben megadott módon elkészítjük a cukormázat, majd apránként , (szinte cseppenként) langyos vízzel hitítjuk, amit mindig alaposan elkeverünk. Addig adagoljuk a vizet, míg a massza szépen terül és a keverés nyoma lassan kisímul. A kész masszát színezhetjük is. Nem érdemes túl higítani, mert csúnya lesz!! Amikor elkészültünk a foltok kitöltésével, légkeveréses sütőbe tesszük a kalácskákat kb 10 percre, 70 fokra. Szabad levegőn is megszárad, de nem lesz olyan szép, fényes, mint gyors száradás mellett.

Ízelítő az oldalon található munkáimból
Szöveges mező