Üdvözöllek!

 

Az oldalamon hímestojás és mézeskalács munkáimból készített összeállítást láthatsz

Noé Kornélia  (Nelly)

"Népi iparművész"

                                         

Szinte egész életemben kézművesként tevékenykedtem, mint fazekas, majd kerámikus, az utóbbi években belekóstoltam a mézeskalács készítésbe és legvégül a tojásírásnál kötöttem ki.
Valamikor tizenévesen csöppentem a népművészet világába. A kaposvári Fazekas Háziipari Szövetkezetben fazekasként kezdem a pályát, ahol bár soha nem díszítettem, de mindig csodáltam a festők kezéből kikerülő olykor nemesen egyszerű, máskor már-már burjánzó mintákat. Akkoriban ivódott  lelkembe a népi kultúra iránti vonzalom.
 Hosszú évek teltek el, majd 2008 tavaszán a zengővárkonyi tojásmúzeumban tett látogatásom után valami leírhatatlan és ellenállhatatlan késztetést éreztem arra, hogy  én is megpróbáljak tojást hímezni. Azóta sem hagytam abba... A mintáim egyediek, nem  hagyományos motívumok, de a magyar népi díszítőművészetben gyökereznek és onnan táplálkoznak.
 2010-ben barátnőm unszolására,  tojásaimmal beneveztem a XV.Országos Élő Népművészet pályázatra, ahol legnagyobb meglepetésemre elnyertem a fődíjat, talán a legtöbb népművészettel foglalkozó alkotó  álmát, a "Gránátalma" díjat. Munkáimmal igyekszem méltó maradni, ehhez a magas rangú szakmai elismeréshez.

  GRÁNÁTALMA  DÍJ

 

 

Már nem is emlékszem, hogy mikor sütöttem először mézeskalácsot, de hogy 20 évnél is több, az biztos.  Eleinte csak a családom örömére karácsonykor, majd egyre többen csodálták meg és kérték, hogy az ő karácsonyukat is édesítsem meg ezekkel az ehető csodákkal, melyek nem csak szépek, de illatosak és finomak is.

Így kezdődött.....

Ma már szinte nem is tudok olyan ünnepet, vagy alkalmat amire ne készítettem volna mézeskalácsot.

 

ESKÜVŐ, SZÜLETÉSNAP, HÁZASSÁGI ÉVFORDULÓ,

FESZTIVÁL, ANYÁK NAPJA, VALENTIN NAP, NŐ NAP,

KERESZTELŐ, NYUGDÍJAS TALÁLKOZÓ...stb

 

Az itt látható munkáim zömét  lezsűriztettem a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályán.

Hímestojásaim túlnyomó többsége "A" kategóriás

minősítést ért el.

Bízom abban, hogy elnyeri tetszésedet amit itt az én kis kuckómban látsz majd, hisz szívvel szeretettel készítettem minden darabját.

Szeretném továbbadni amit tudok és megszerettetni mindenkivel az alkotás örömét.

Ha bármilyen kérdésed van tedd fel a hozzászólásokban, add meg a címedet és válaszolni fogok.

 

 Szívesen olvasnám a hozzászólásodat! Ez minden alkotó számára fontos, hisz igazi örömünk akkor telik a munkánkban, ha azzal mások arcára is mosolyt csalunk, vagy örömet szerzünk nekik.

 ******************

 
Mézből készült bábfigurák Hetesen
 
Katt a fenti képre
 
 
Egy rajongómtól:
 
"Látom, mint kél életre álmod.
Sütik fölé hajolsz,
könnyű habbal a pillanatot körbe zárod.
Rejts belé egy új Világot,
amit bárki látva,
tátott szájjal tovább álmod.."
 
(Kun Laci)
 
 
Ízelítő az oldalon található munkáimból
Szöveges mező